V minulosti bolo celkom bežné, že sa človek vedel v podstate o všetko potrebné pre jeho živobytie postarať viac-menej samostatne. Postaviť si dom, uloviť zviera či vypestovať plodiny na celý rok. V dnešnom svete, kedy sa prirodzenému spôsobu života stále viac vzďaľujeme, sú tieto schopnosti, čím ďalej, tým vzácnejšie. Poľovnícka obuv väčšinou visí na klinci na stenách rekreačných chát a spomína na dni svojej slávy s minulými generáciami. Málo je tých, ktorí do prírody a na chaty chodia za lovom. Na väčšinu z nás už čaká skôr turistická obuv a nevieme sa dočkať ako sa znova prevetráme na horskom vzduchu po týždňoch v kanceláriách klimatizovaných budov.

Na druhej strane, vznikajú rôzne workshopy, kde si ľudia z radosti či zo záujmu skúšajú postaviť vlastnú posteľ, záhradný dom alebo aj takú pec na pizzu. A práve o tom prečo si na záhrade postaviť svoju vlastnú pizza pec, bude tento článok.

Vlastnoručne postavená pec na pizzu na záhrade a prečo je to dobrý nápad?

Kombinácia pizze upečenej na ohni pod šírim nebom a ešte k tomu v peci, ktorú ste stvorili vlastnými rukami zaručuje jedinečný zážitok, ktorý sa nezunuje, aj keď ho budete opakovať každý víkend. Zaručujeme vám, že sa o neho budete chcieť podeliť so všetkými priateľmi a širokou rodinou. Len si predstavte tú nezameniteľnú chuť dymu z dreva, ktoré ste vlastnoručne nasekali. Vaša záhrada sa vďaka peci na pizzu stane spoločenským strediskom obľúbeným medzi všetkými vašimi známymi. Zaručujeme. Veď kto by odolal tak atraktívnej predstave?

V čom spočíva to tajomstvo?

Pizza na drevo však v podstate nie je veľké retro ani návrat do minulosti. Stále sa používajú v dobrých pizzeriách, pretože chuť, ktorá je vďaka nim možná, je skrátka nezameniteľná. Nejde však o nič iné ako o technológiu, ktorá je tak jednoduchá až je geniálna.

Konkrétne ide o to, že malý murovaný interiér pece na drevo exponenciálne zvyšuje teplo na tak vysoké hodnoty, ktoré v bežných kuchynských trúbach ani konvektomatoch nie sú zďaleka možné. Zjednodušenie môžeme povedať, že následne ide o tieto dve záležitosti:

  • Extrémne horúce pečenie počas krátkej doby (často len o niečo viac ako minútu alebo dve)
  • Nezameniteľná, bohatá chuť, ktorú dodáva práve dym z dreva

Návodov na to ako postaviť pec na pizzu do vonkajšieho prostredia nájdete veľké množstvo. Nebude to bez námahy, ale som si istá, že to bude stáť za to!